Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

maanantai 9. lokakuuta 2017

Kirjamessuista, tiedonsiirrosta ja ortostaattisesta hypotensiosta

Kirjamessuilla

Olimme Turun kirjamessuilla perjantaina ja lauantaina. Tällaisten messujen konsepti on verraton. Voi seurata virikkeellisiä keskusteluja ja tutkia kirjoja. Mikäs sen hauskempaa syntymäuteliaalle. No, ei tätäkään herkkua jaksa määräänsä enempää ahmia.

Seurasimme keskusteluja seuraavista teemoista:

  • Miksi nationalismi nousee eri aikoina? Marja Jalava, Kari Immonen ja Tuomas Tepora.
  • Suomen kieli ja sen historian yllättäviä ja outoja yksityiskohtia. Ville Eloranta ja Jaakko Leino
  • Blogi vai tietokirja - vai molemmat? Katleena Kortesuo, Kirsi Heikkinen ja Ilari Aalto. 
  • Mihin maailma on menossa? Kari Mäkinen, Heikki Aittokoski ja Tiina Lindfors.
  • Novellien voima. Olavi Koistinen, Harry Salmenniemi, Tuuve Aro ja Marja Mäenpää.
  • Ketkä Suomessa käyttävät valtaa? Ilkka Ruostetsaari, Hanna Wass ja Heikki Paloheimo.
  • Keskusteluja taloudesta. Tommi Uschanov ja Juhana Vartiainen.
  • Näkökulmia talouteen. Paavo Löppönen.
Vaimoni kuunteli vähän muutakin. Minäkin kuulin edellisten lisäksi osia joistakin kiinnostavista aiheista. Kovin moni kiinnostava keskustelu jäi kuulematta jo siitä syystä, että toimerruimme molempina päivinä paikalle vasta iltapäivällä. 

Useimpien keskustelujen taustana on jokin kirja tai ehkä useampikin. Nyt voin tutkia, mitä verkko tietää kyseisistä teoksista ja lainata kirjastosta, jos intoa riittää. 


Messukeskusteluista kuulee hauskasti, millaisia teemoja nostetaan tässä ajassa kirjojen avulla esiin.

Keskityin kirjojen tutkimisessani antikvariaattien pakaikallishistoriatarjontaan. Löysin kiinnostavai teoksia, mutta en raskinut ostaa yhtään. Tällaisten teosten hintataso tuntuu olevan korkea. Tutkin Vaski-kirjastojen tarjontaa ja huomasin, että melkein kaikki ovat saatavissa sitäkin kautta. Yhden jo varasinkin. Se tosin ei ole paikallishistoria vaan kokoelma artikkeleita, joista yksi käsittelee eräitä Venäjältä Kurkijoelle siirtyneitä.


Sairaaloiden välinen tiedonsiirto

Mieleeni on noussut ajatus siitä, että TYKS:in tietämättömyys tilanteestani johtuu mahdollisesti tietosuojasta.  Olen saanut vahvistustakin asiaan. Minun on ehkä allekirjoitettava TYKS:ssä jokin paperi, jolla oikeutan heidät saamaan lisää tietoja Helsingista. Omakannassa kuuluu olevan jokin paikka, josta voin säätää sitä, mitä kannasta voidaan nähdä. Täytyy tutkia.


Ortostaattinen hypotensio

Opin Hesarista tänään, että asia, jota olen luullut ominaisuudekseni, onkin vika. Artikkelissa "Verenpaineen pikatesti voi paljastaa" (verkkoversio täällä) kerrotaan huimauksesta, jota minäkin koen, kun nousen seisomaan. Ilmiön syy on se, että verenpainen laskee noustessa hyvin nopeasti, eikä kaikkien elimistö pysty palauttamaan sitä riittävän nopeasti. On kuulemma haitallista aivoille. Nyt tuonkin tiedän. Olen luullut asian johtuvan alhaisesta verenpaineesta, vaikka taso tosin minulla on normaali.

Ei kommentteja: