Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

sunnuntai 25. kesäkuuta 2017

Pieni maailma

Perustin vuonna 2012 Facebook-ryhmän "Kurkijoen Hanskit". Ryhmässä on ollut hiljaista. Sain äsken yhteydenoton eräältä sukulaiseltani, jota en tuntenut ennestään. Hän on innostunut asiasta. Pidämme nyt hänen kanssaan sivustoa yllä.

Ryhmä on nyt suljettu, mikä saattaa rohkaista osallistumaan. Laitan tämän jutun häntäpäähän tietoja omasta sukuyhteydestäni varhaisimpaan Hanskien linjassa tiedossa olevaan suvun edustajaan. Jos huomaat tiedoissa jotakin kiinnostavaa, tervetuloa mukaan!

Some on omiaan tuomaan esiin mukavia kytköksiä. Huomasin, että tämä "uusi" sukulaiseni on erään naapurissamme asuvan pariskunnan naamakirjakaveri. Kävi ilmi, että rouva on sukulaiseni koulukaveri.

Pohdimme sukulaiseni kanssa sukuseuran perustamisen tarpeellisuutta. Sukuyhteyden ylläpitämiseen saattaa olla nykyään yhdistystä kevyempiä ja kätevämpiä keinoja. Verkon avulla voidaan myös saada ulkomailla asuvia sukulaisia mukaan. Kätevät alustat kuten Facebook ovat oivallisia työvälineitä sukulaisien jäljittämiseen. Tosin etsintää rajoittaa se, että kaikki eivät ole kaikissa alustoissa mukana, eikä ole järkevääkään olla.

Sukukirjakin voitaisiin tehdä vain verkkoversiona. Tosin tietosuojapykälät saattavat rajoittaa sukutaulujen esittämisen laajuutta. Verkossa on käteviä järjestelmiä sukutaulujen ylläpitämiseen. Tällaisia ovat esimerkiksi Geni ja MyHeritage. Ainakin jollakin järjestelmistä voi myös etsiä yhteyksiä muiden tekemiin sukupuihin. Tässä on kuitenkin se ongelma, että joutuu luottamaan muiden tekemiin tutkimuksiin. Kunnon sukututkija yrittää varmistaa tietojen oikeellisuuden.

Alustoja ylläpitävät yritykset haluavat luonnollisesti tehdä voittoa. Pienimuotoinen käyttö on ilmaista, mutta rahalla saa uusia mahdollisuuksia. Maksullisuus voi olla kynnyskysymys asiasta kiinnostuneille.

Sukututkimus on harrastus, johon voi käyttää kaiken aikansa. Minulla ei ole kärsivällisyyttä laajaan tiedonlouhintaan. On kuitenkin mukavaa olla mukana puuhissa, jos kiinnostuneita löytyy.

Verkon mahdollisuudet saattavat innostaa nuoria mukaan tai sitten ei.

Jospa Facebook keksii joskus ruveta tarjoamaan työvälineitä sukupuun rakentamiseen. Voihan sinne tosin nytkin liittää ainakin lähisukuyhteystietoja..



Kurkijoella Rungonsuon kylässä asui Mathias Handsche vaimonsa Helenan (os. Tirri) kanssa. Mathias oli syntynyt vuonna 1688 ja eli 85-vuotiaaksi. Helena kuoli 68-vuotiaana vuonna 1774. Tämä ryhmä on perustettu Helenan ja Mathiaksen jälkeläisille, heidän läheisilleen ja muille tästä suvusta kiinnostuneille.
Tirri on perikarjalainen sukunimi, mutta mistä tuollainen Handsche on tupsahtanut, onkin mielenkiintoinen kysymys. Kurkijoen kirkonkirjat on aloitettu vasta vuonna 1763.
Helenalla ja Mathiaksella oli ainakin seuraavat lapset: Mathias Mathiaksenpoika (1748-1816), Zacharias Handski (vaimo Maria Knockain), Peter ja Salomon (s. 30.3.1755).
Heistä Mathias (tai Matts) Mathiaksenpoika Hanski muutti todennäköisesti v. 1772 Jaakkimaan ja asettui sinne Oinavaaran kylään. Hän avioitui vuonna 1772 Jaakkiman Huhtervun kylästä kotoisin olevan Maria Sysmäläisen (1737-1785) kanssa. Jäätyään leskeksi hän solmi toisen avioliiton todennäköisesti vuonna 1786 Brita (Britha) Kopsan kanssa. Tämä oli mahdollisesti syntynyt vuonna 1759.
Matts Hanskin ja Maria Sysmäläisen poika Anton (1780-1849) asettui Ihalanojalle, josta oli kotoisin hänen vaimonsa Justina Johanintytär Pirhonen (1777-1840). Heidät vihittiin vuonna 1808.
Antonin ja Justinan poika Matts asettui Kostamojärvelle, josta hänen vaimonsa Eufemia Tanninen (1810-1883) oli kotoisin. Heidät vihittiin vuonna vuonna 1835.
Eufemian ja Antonin lapsista Pekka (Petter, 1852-1920) Kesvalahdelta löysi vaimonsa Anna Vuohelaisen Käkisalmen maalaiskunnan Vuohensalosta. Anna on merkitty syntyneeksi Käkisalmessa vuonna 1861 ja hän kuoli Vpl. Pyhäjärvellä vuonna 1925. Anna ja Pekka vihittiin vuonna 1883 ja he asettuivat samana vuonna asumaan Jaakkimaan, josta he kuitenkin muuttivat vuonna 1899 Vpl. Pyhäjärven Salitsanrannalle.
He saivat viisi lasta, jotka olivat Ida, Oskar, Anna-Maria, Matti ja Toivo.
Anna-Maria on isäni äiti. Hän avioitui pyhäjärveläisen Martti Kukon kanssa ja heidän poikansa Onni, joka muutti sukunimensä Honkalaksi, on isäni.
Nämä tiedot ovat pääsääntöisesti isäni serkun Paula Hoikan (Matti Hanskin tytär) Lakkautettujen seurakuntien arkistossa vuonna 1971 teettämistä sukututkimuksista.






Ei kommentteja: