Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

tiistai 27. kesäkuuta 2017

Painetta höyrykattilassa



Tähti-baarin kesäterassi.Onkohan pyörä rekvisiittaa?
Tänään tuntui, että alamme upota syvälle remonttisuon hetteikköön. Eilinen oli hyvin pitkä päivä. Tänään aamulla tuntui hankalalta aloittaa päivän työt, kun niin väsytti. Lähtöspurtti oli kuitenkin nopea, kun juniorimme soitti ja ilmoitti, että kohta tulee tavaraa. Eilen oli jo tullut ensimmäinen erä.

Siitä sitten nopeasti vaatteet päälle ja kohta parvekkeelle huikkaamaan alas oven eteen saapuneille, että tulossa ollaan. Myöhemmin tuli yksi tavaraerä lisää. Vaimoni on ahkeroinut tavaroiden etsimisen ja tilaamisen parissa.

Olin päättänyt saada eläkehakemukseni valmiiksi ja lähetetyksi tänään. Eilen olin koonnut ennen lähtöä asbestikartoittajien yhteystietoja. Tulomatkalla vaimoni näppäili numeroita kännykkään ja minä neuvottelin homman hoitamisesta ajaessani. Päädyimme AsBestMeniin ja sain sovituksi mittauksen tälle päivälle. Matka tuntui luistavan joutuisasti ja kohta näimme  jo Paimion viitan.


Mittaajan oli määrä tulla tänään yhden tienoissa. Aamuhoppu jatkui, puoli yhdeltä oli jo nälkä ja lounastarpeita niukasti kaapeissa. Eräs ystävämme tuli kaupunkiin ja ehdotti yhteistä lounasta. Tilanne ratkaistiin siten, että minä lähdin syömään läheiseen Tähti-baariin ja vaimoni lähti ystävämme kanssa pidemmälle lounaalle.

Kävin ennen Tähti-baariin menoa tutkailemassa läheisen kebab-paikan tarjontaa. Ulko-ovi oli auki. Välikön sisäovi oli kiinni. Sisään eksyi orava, joka hyppi hätääntyneenä lasipintoja vasten etsiessään ulospääsyä. Onnistui löytämään tien ulos ennen kuin sain otettuksi kuvan.

Ennen vanhaan ei muuten Suomessa ollut juurikaan kahviloita. Baareja oli, mutta ne eivät olleet sellaisia kuin sanalla nykyään tarkoitetaan. Ne olivat oikeastaan kahviloita ja taisi niissä saada ruokaakin. 60-luvun lopulta eteenpäin osa niistä alkoi tarjoilla olutta.

Olo tuntui tänään hyvin paineiselta. Vähän yhden jälkeen tuli kaksi miestä asbestitilannetta kartoittamaan. Keittiössä näytteet otettiin lieden takaa ja alta. Keittiön päällimmäistä muovimattoa ei tarvinnut mitata. Alemmasta saatiin näyte lieden alta. Onneksi hella siirtyi helposti paikaltaan näytteiden ottamisen ajaksi. Kylpyhuoneesta otettiin kaksi näytettä. Isomman makuuhuoneen lattianäyte saatiin rapsuttamalla. Joistakin asunnon seinistä otettiin pintanäytteet tai ainakin siitä puhuttiin.

Remonttiprojektimme eteneminen ratkeaa huomenna tai ylihuomenna. Jos asbestia löytyy, ei kylpyhuoneen purkua ja seinien maalausta ehkä päästä alkamaan vielä ensi viikolla. Jos oikein huonosti käy, joudumme teettämään asbestisaaneerauksen. Silloin aikatauluhaasteemme paisuisi entisestään. Toivottavasti ei poksahda.

Jos joudumme luopumaan laajasta kylpyhuoneremontista, meillä jää tällaiset muistot mittauksesta:




Sain eläkehakemukseni lähetetyksi iltapäivällä. Olo tuntui helpommalta.

Meille on kertynyt purkuroskaa säkkikaupalla. Teimme illalla ensimmäisen keikan Topinojan jätekeskukseen, joka on täkäläisen kehätien ulkopuolella. Kun ajoimme Hämeentietä itään, saimme jo pian ihastella vehmasta ja maaseutumaistaa Aurajoen ympäristöä. On hienoa ettei suistomaat ole täytetty rakennuksilla. Lähiöt on rakennettu muihin ilmansuuntiin.



Ei kommentteja: